Descoperirea care ar putea trata leziunile măduvei spinării: ce rol are inteligența artificială

de: Ozana Mazilu
08 03. 2022

Tehnologia bazată pe inteligența artificială ar putea elimina țesutul cicatricial care împiedică recuperarea după leziunile măduvei spinării.

O combinație de inteligență artificială și robotică ar putea ajuta oamenii să se recupereze după leziunile măduvei spinării. O echipă condusă de Rutgers a folosit tehnologia pentru a stabiliza o enzimă, Chondroitinase ABC (ChABC), care poate degrada țesutul cicatricial din leziunile măduvei spinării și poate spori regenerarea țesuturilor. Acolo unde enzima a rezistat doar câteva ore la temperatura corpului, acum durează peste o săptămână – suficient pentru a avea un efect mai substanțial.

Inteligența artificială e folosită în medicină

Cercetătorii au început prin a utiliza învățarea automată pentru a identifica copolimeri sintetici (polimeri artificiali obținuți din mai mult de un monomer) care ar dura cel mai mult în interiorul unui om. Robotica de manipulare a lichidelor a sintetizat copolimerii și a efectuat testele. Aceasta a fost una dintre primele dăți când AI și robotica au fost folosite în tandem pentru a produce proteine ​​terapeutice care au fost eficiente într-un asemenea grad, potrivit profesorului asistent Rutgers și investigator principal al studiului Adam Gormley.

Enzima stabilizată nu reprezintă un tratament funcțional pentru leziunile măduvei spinării, cel puțin nu încă. Oamenii de știință au remarcat că perechea lor tehnologică a creat o „cale promițătoare” către regenerarea țesuturilor pe termen mai lung, nu soluția în sine. Chiar și așa, acest proiect evidențiază unul dintre avantajele utilizării inteligenței artificiale pentru a dezvolta tratamente. Algoritmii pot găsi compoziții care ar fi dificil de localizat sau consumatoare de timp pentru cercetători, făcând terapiile practice acolo unde înainte nu erau o opțiune.

În altă ordine de idei, cercetătorul de top de la OpenAI a făcut o afirmație uimitoare: inteligența artificială poate căpăta deja conștiință. Ilya Sutskever, om de știință din grupul de cercetare OpenAI, a scris pe Twitter că „s-ar putea ca rețelele neurale mari de astăzi să fie ușor conștiente”.

Ideea larg acceptată în rândul cercetătorilor de inteligență artificială este că tehnologia a făcut progrese mari în ultimul deceniu, dar este încă departe de inteligența umană, fără a fi aproape de a experimenta lumea în mod conștient.